De Automotive Campus in Helmond stond op 13 november 2018 in het teken van de lancering van KPN’s automotive 5G Field Lab. Overdag werden de mogelijkheden van connected en automated driving getest, waaronder een Virtual Reality-demonstratie gefaciliteerd door Red Bee Media, met een focus om de latentie zo laag mogelijk te houden.

5G-netwerken hebben de mogelijkheid om communicatie voor automotive-doeleinden op verschillende manieren te transformeren. Veel van deze netwerken zijn getest op het 5G Field Lab van KPN op 13 november. De tests omvatten onder meer real-time communicatie tussen voertuigen en hun omgeving, zoals verkeerslichten, met als doel onnodige stops te voorkomen om emissies, vertragingen en brandstofkosten te verminderen.

Daarnaast werd een Virtual Reality (VR)-demonstratie uitgevoerd met een Tesla waarop de voorruit van de auto werd geblindeerd. Hierdoor ontstond een situatie waarin de bestuurder moest vertrouwen op beelden die werden weergegeven met behulp van een VR-bril. De demonstratie toonde de efficiëntie van videostreaming met ultra-lage latency via 5G-netwerken, waarbij de bestuurder bijna in realtime een videofeed ontving.

Medewerkers van Red Bee Media faciliteerden de VR-demonstratie door de ingebouwde camera’s en microfoons op de Tesla te installeren en te bedienen. De apparatuur, die normaal wordt gebruikt voor productie op afstand, werd draadloos verbonden via het 5G-netwerk en hielp uiteindelijk de bestuurder veilig te navigeren op een gemarkeerd parcours.

For the English version click here.